przekształcanie funkcji
ZakręconyJakSłoikNaZimę: Witam
Mam do narysowania funkcję f(x)= x2 +2x mógłby mi ktoś rozpisać kroki rysowania ? w sensie
całe przekształcenie
Z góry dziękuję
1 lis 16:23
5-latek:

To jest wykres y=x
2+2x
Przksztalcam do postaci kanonicznej i mam
y=(x+1)
1−1
Z tego wzoru juz latwo odczytac jak narysowac wykres tej funkcji
1 lis 16:54
5-latek: poprawie (chociaz to powinies zauwazyc sam
y=(x+1)2−1
1 lis 16:55
Grzybik:

Witam. Najpierw wyznaczamy sobie miejsca zerowe więc:
x
2 + 2x = 0 /x przed nawias
x(x +2)=0
x=0 lub x+2=0
x=−2
Teraz najlepiej wyznaczyć wieszchołek funkcji kwadratowej(parabola)
x
w = −b/2a /podstawiamy z ogólnego wzoru funkcji kwadratowej
x
w = −2/2 = −1
Teraz wyznaczamy y wieszchołka poprzez podstawienie x wieszchołka do funkcji.
y
w = (−1)
2 + 2(−1) = 1 − 2 = −1
Teraz zaznaczamy te punkty na układzie współrzędnych, a następnie rysujemy parabole względem
tych punktów.
Koniec
1 lis 17:02
Grzybik: Sorki że taki kanciasty ten wykres ale krzywa nie chciała mnie się narysować
1 lis 17:13
5-latek: Tak sie powinno rysowac wykres takiej funkcji bez zbednych ceregieli
jednak tutaj pytaja (nie wiem po co ) jak z wykresu y=x2 na rysowac wykres y = x2+2x
(tzn jakie przeksztalcenia .
1 lis 17:16