matematykaszkolna.pl
przekształcanie funkcji ZakręconyJakSłoikNaZimę: Witam Mam do narysowania funkcję f(x)= x2 +2x mógłby mi ktoś rozpisać kroki rysowania ? w sensie całe przekształcenie Z góry dziękuję 
1 lis 16:23
5-latek: rysunekTo jest wykres y=x2+2x Przksztalcam do postaci kanonicznej i mam y=(x+1)1−1 Z tego wzoru juz latwo odczytac jak narysowac wykres tej funkcji
1 lis 16:54
5-latek: poprawie (chociaz to powinies zauwazyc sam y=(x+1)2−1
1 lis 16:55
Grzybik: rysunekWitam. Najpierw wyznaczamy sobie miejsca zerowe więc: x2 + 2x = 0 /x przed nawias x(x +2)=0 x=0 lub x+2=0 x=−2 Teraz najlepiej wyznaczyć wieszchołek funkcji kwadratowej(parabola) xw = −b/2a /podstawiamy z ogólnego wzoru funkcji kwadratowej xw = −2/2 = −1 Teraz wyznaczamy y wieszchołka poprzez podstawienie x wieszchołka do funkcji. yw = (−1)2 + 2(−1) = 1 − 2 = −1 Teraz zaznaczamy te punkty na układzie współrzędnych, a następnie rysujemy parabole względem tych punktów. Koniec
1 lis 17:02
Grzybik: Sorki że taki kanciasty ten wykres ale krzywa nie chciała mnie się narysować
1 lis 17:13
5-latek: Tak sie powinno rysowac wykres takiej funkcji bez zbednych ceregieli jednak tutaj pytaja (nie wiem po co ) jak z wykresu y=x2 na rysowac wykres y = x2+2x (tzn jakie przeksztalcenia .
1 lis 17:16