Wyprowadzenie
zef: Mam pytanie dot. wyprowadzenia wzorów na przykładowo sin(x*α)
wiemy że sin2α=2sinαcosα
a sin(3α)=sin(2α+α)=...(dalej z redukcyjnych na sinus sumy)
Czy jest jakiś sposób na wyprowadzenie wzoru np. na sin(9α) Trzeba to robić po kolei czy są
skróty ? Może powstanie jakiś ciąg geometryczny ?
1 lis 16:19
1 lis 16:36
zef: Dziękuję, a bez używania zespolonych jest możliwość wyprowadzenia tych wzorów ?
1 lis 16:40
Mariusz:
Można skorzystać z zespolonych
Masz równość eix=cos(x)+isin(x)
Liczysz potęgę einx=(cos(x)+isin(x))n
z wykorzystaniem wzoru de Moivre oraz z dwumianu Newtona
Poza tym są jeszcze wielomiany Czebyszowa
1 lis 16:40
1 lis 16:41
zef: Dziękuję, jak znajdę czas poczytam jak się to robi
1 lis 16:45
Mariusz:
Jak masz ciąg a
n
to funkcja A(x)=∑
n=0∞a
nx
n jest funkcją tworzącą tego ciągu
Jak masz ciąg zadany rekurencyjne
a
0=p
a
1=q
a
n=W
1(n)a
n−1+W
2(n)a
n−2+...+W
k(n)a
n−k
to funkcji tworzącej możesz użyć do znalezienia wzoru jawnego
przy czym jeżeli współczynniki tej rekurencji nie są stałe to możesz dostać
liniowe równanie różniczkowe do rozwiązania
Weźmy np taki ciąg
a
0=0
a
1=1
a
n=a
n−1+a
n−2
∑
k=2na
nx
n=∑
k=2na
n−1x
n+∑
k=2na
n−2x
n
∑
k=2na
nx
n=x∑
k=2na
n−1x
n−1+x
2∑
k=2na
n−2x
n−2
∑
k=2na
nx
n=x∑
k=1na
nx
n+x
2∑
k=0na
nx
n
∑
k=0na
nx
n−0−x=x(∑
k=0na
nx
n−0)+x
2∑
k=0na
nx
n
A(x)−x=x(A(x)−0)+x
2A(x)
A(x)−x=xA(x)+x
2A(x)
A(x)−xA(x)−x
2A(x)=x
A(x)(1−x−x
2)=x
| x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (1−λ1x)(1−λ2x) | | 1−λ1x | | 1−λ2x | |
| x | | A(1−λ2x)+B(1−λ1x) | |
| = |
| |
| (1−λ1x)(1−λ2x) | | (1−λ1x)(1−λ2x) | |
x=A(1−λ
2x)+B(1−λ
1x
x=A+B−(Aλ
2+Bλ
1)x
B=−A
A(λ
2−λ
1)=−1
(1−λ
1x)(1−λ
2x)=1−x−x
2
(1−(λ
2+λ
1)x+λ
1λ
2)=1−x−x
2
λ
2+λ
1=1
λ
1λ
2=−1
λ
2−λ−1=0
| | 1 | 1 | | 1 | 1 | |
A(x)= |
|
| − |
|
| |
| | √5 | 1−λ1x | | √5 | 1−λ2x | |
| | 1 | | 1 | |
A(x)= |
| ∑k=0∞λ1nxn− |
| λ2nxn |
| | √5 | | √5 | |
| | 1 | | 1+√5 | | 1 | | 1−√5 | |
an= |
| ( |
| )n− |
| ( |
| )n |
| | √5 | | 2 | | √5 | | 2 | |
Dlaczego o tym wspominam ... bo wielomiany Czebyszowa są zadane rekurencyjnie
1 lis 17:19