setreometria
Maturzystka: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Wykaż, ze jeśli krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod katem 45 stopni, to wszystkie krawędzie ostrosłupa maja równe
długości.
1 lis 15:12
1 lis 15:40
1 lis 15:41
Rafal: | | | | a√2 | | √2 | |
Albo szybciej: |
| = |
| =cos45= |
| ⇔ a=b |
| | b | | 2b | | 2 | |
1 lis 15:54
Maturzystka: dzieki
1 lis 16:00
Mila:

ΔACS− trójkąt prostokątny równoramienny (połowa kwadratu o boku k)
|AC|=k
√2
|AC|=a
√2
k
√2=a
√2⇔
a=k
cnw
1 lis 16:02