trygonometria
eww: sprawdz czy równość jest tożsmościa trygonometryczna, podaj niezbedne zalozenia
| cos4x − cos2x | |
| = −tg3x |
| sin4x − sin2x | |
1 lis 14:15
Janek191:
zastosuj wzory na:
cos α − cos β =
sin α − sin β =
4x ≠ k π i 2x ≠ k π k −dowolna liczba całkowita
1 lis 14:29
eww: aha dzieki, a mogłbys powiedziec co z tymi założeniami? bo w odpowiedziach mam ze
x≠kπ
1 lis 15:01
eww: Janek191 jestes?
| | sin2xcos3x | |
mam jeszcze przykad cos2x+cos4x = |
| |
| | sinx | |
stosuje wzor na sume cosinusw
i mam 2cos3xcosx i co dalej?
1 lis 15:45
Janek191:
Jeszcze założenia dla tg
| | π | | π | | k | |
3 x ≠ |
| + k π ⇒ x ≠ |
| + |
| π |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
1 lis 15:48
Janek191:
Po prawej stronie
sin 2 x = 2 sin x*cos x
1 lis 15:50