policz asymtoty funkcji
ss: | 4x+1 | |
Policz asymtoty funkcji f(x)= |
| |
| (x−2)2 | |
1 lis 13:58
Janek191:
![rysunek](rys/126145.png)
lim f(x) = +
∞
x→ 2
−
lim f(x) = +
∞
x→ 2
+
Asymptota pionowa ma równanie: x = 2
| 4 x + 1 | | | |
f(x) = |
| = |
| |
| x2 − 4 x + 4 | | | |
więc
lim f(x) = 0
x→ −
∞
lim f(x) = 0
x→+
∞
Asymptota pozioma ma równanie: y = 0
1 lis 14:06
ss: | x3 | |
wszyskto mi juz teraz pasuje ![emotka](emots/1/wesoly.gif) a jak przeksztalcic funkcje f(x)= |
| do |
| x2−1 | |
jakiegos wzoru, z ktorego moglbym narysowac wykres?
1 lis 14:28
Janek191:
![rysunek](rys/126146.png)
Asymptoty pionowe:
x = − 1 i x = 1
Asymptota ukośna y = x
1 lis 14:33
ss: z asymtotami problemu nie mialem zadnego, ale czy moglbym jakos ten wzor uproscic, zeby
sprawnie narysowac wykres?
1 lis 14:37
Janek191:
Wzoru nie da się uprościć. Trzeba policzyć granice i pochodną.
1 lis 14:45