Dowod logarytmiczny
Ela: | | 1 | |
Niech loga b=t dla a należącego (0;1) i b należącego (1; |
| ). |
| | a | |
Wykaz, ze log
ab a
5 > 5
Pomoze ktos? Kompletnie nie rozumiem
1 lis 13:08
Ela: Nikt nie ma pojęcia?
1 lis 15:06
Mila:
| | logaa5 | |
logaba5= |
| = |
| | loga(a*b) | |
| | 1 | |
1<b< |
| / logarytmujemy obustronnie |
| | a | |
| | 1 | |
loga1>loga(b)> loga( |
| )⇔ |
| | a | |
0>t>log
a1−log
a⇔
0>t>−1 zapiszemy to inaczej
−1<t<0 /+1
1 lis 15:24
Ela: Dzięki bardzo Mila!
1 lis 15:24
Omikron: Z założeń wynika, że ab ∊ (0,1) (jak podstawisz b=1/a to wyjdzie 1, a b<1/a)
Zacznijmy od prawdziwej w podanych założeniach nierówności, b>1
Podnoszę do potęgi piątej stronami.
1<b5
Wymnażam stronami przez liczbę dodatnią a5
a5<(ab)5
Logarytmuję stronami logab
Podstawa ∊(0,1) więc zmieniam kierunek nierówności.
logaba5>logab(ab)5
logaba5>5
c.k.d.
1 lis 15:27