Równania kwadratowe
Łukasz: Cześć.
Potrzebuję pomocy z 2 zadaniami. Nie wiem jak się za nie zabrać.
1.Lizcbe 12 przedstaw w postaci sumy dwoch takich skladnikow, ze suma ich kwadratow jest rowna
74.
2. Uzasadnij, ze istnieja 2 liczby, ktorych suma jest rowna 4, a ich iloczyn jest rowny 5.
Z gory dzieki
10 sty 16:25
Łukasz: ZAD 1 zrobilem, ale nadal nie wiem jak zrobic zadanie 2.
10 sty 16:28
Fruu: Juz ci podaje: a+b=4
a*b=5
a=4−b
(4−b)*b=5
4b−b2=5
−b2+4b−5=0
Δ=36
pier. z Δ = 6
x1=5 x2=−1
10 sty 16:34
Fruu: hm, chwila, bo chyba sie gdzies pomylilem
10 sty 16:35
Anna:
Niestety Δ = 16−20 = −4, co oznacza, że nie istnieją takie liczby.
Liczby otrzymane przez
Fruu nie spełniają drugiego równania.
10 sty 16:37
Fruu: niom pomylilem sie => Ale jezeli pisze, ze udowodnij, wiec musza byc takie liczby
10 sty 16:38
Łukasz: dzięki !
10 sty 16:41