Równanie trygonometryczne w przedziale
kyle: Równanie o x należącym do przedziału <0, 2π>
sin2x*tgx = 6cos2x
W sin2x muszę zastosować wzór na podwojony kąt, a co z tangensem?
1 lis 10:18
xx: | | sinx | |
skorzystać z zależności tg x = |
| |
| | cosx | |
1 lis 10:20
kyle: Okej, jak to zastosuję to mogę wszystko pomnożyć przez cosx żeby pozbyć się kreski ułamkowej?
1 lis 10:21
xx: tak i dalej to już bułka z masłem
1 lis 10:24
xx: oczywiście zrób na początku założenie wiadomo jakie
1 lis 10:25
kyle: cosx =/= 0, tak?
1 lis 10:27
xx: tak
1 lis 10:32