Suma odwrotności sześcianów dwóch różnych pierwiastków.
weta: Dane jest równanie (3−m)
2+3mx−3−m=0 o niewiadomej x. Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
dla których suma
odwrotności sześcianów dwóch różnych pierwiastków tego równania przyjmuje wartości dodatnie.
Czyli najpierw założenia, że m =/= 3; Δ>0; i ten wzór viete'a:
Radzę sobie do momentu przekształcenia tego wzoru Viete'a, nie mam pojęcia jak go przekształcić
do obliczalnej postaci.

A może źle założenia są podane?
1 lis 10:04
xx: Skorzystaj ze wzoru:
(a + b)
3 = (a + b) * (a
2 − ab + b
2) = (a + b) * [(a
2 + b
2) − ab] = (a + b) * [(a + b)
2 −
2ab − ab] =
| | −b | | −b | | c | |
= (a + b) * [(a + b)2 − 3ab] = |
| * [( |
| )2 − 3* |
| ] |
| | a | | a | | a | |
1 lis 10:18
weta: Wtedy licznik wyjdzie x23*x13 i nie mam pojęcia jak to rozbić, bo wzór vieta jest x1*x2
1 lis 10:20
xx: | | b | |
x13 * x23 = (x1 * x2)3 = (− |
| )3 |
| | a | |
1 lis 10:22
weta: Dzięki wielkie! W razie problemów jeszcze się odezwe
1 lis 10:23