Wszystkie rozwiązania równania u{1}{x}=I2-xI należą do przedziału...
patrycja: Wszystkie rozwiązania równania 1x=I2−xI należą do przedziału...
jak rozwiązać? prosze o pomoc
31 paź 23:46
5-latek:
Rozwaiz rownania
31 paź 23:50
5-latek: O zalozeniach nie piszse bo to wiadomo .
31 paź 23:51
patrycja: wartości bezwzględnej |x|=a <=> x=a lub x=−a możemy używać kiedy a jest stałą, a w tym zadaniu
1x jest zmienną
31 paź 23:56
Eta:
założenie x>0
|2−x|=|x−2|
wtedy:
x
2−2x−1=0 lub x
2−2x+1=0 i x>0
Δ=2
√2 (x−1)
2=0
x= 1+
√2 >0 x=1
x= 1−
√2 <0 odrzucamy
Odp:
x= 1+√2 lub x=1
1 lis 00:08
eldo: | | 1 | |
jeśli x < 0, to |
| < 0 więc równanie nie ma rozwiązań (z lewej strony równania |
| | x | |
liczba ujemna, z prawej dodatnia)
Dla x > 0 możemy napisać:
| | 1 | | 1 | |
2 − x = |
| ∨ 2 − x = − |
| |
| | x | | x | |
Rozwiązanie tych równań pozostawiam już Tobie
1 lis 00:08
patrycja: własnie nie tak

dokładnie w ten sam sposób rozwiązywałam i błąd
Równanie to możemy jedynie rozwiązać rozważając przypadki 1) x<=2 i 2) x>2.
1 lis 00:13
Eta:
Nie ucz ..... tych co to umieją
1 lis 00:17
eldo: Ach, dopiero teraz zwróciłem uwagę na polecenie, po Twoim poście 5−latku
1 lis 00:28
jhgjh:

moze zeby bylo 'widac'
1 lis 00:28
Eta:
1 lis 00:31
Eta:
1 lis 00:31
jhgjh:
inne kolorki i moje bez kropeczek
1 lis 00:33
patrycja: ok, ale jak zapisać rozwiązanie
1 lis 10:03
eldo: Patrycja, a czy to nie było czasem zadanie zamknięte?
1 lis 16:54
Eta:
Czytaj mój wpis
00:08
masz wszystko dokładnie pokazane jak "na tacy"
1 lis 16:59