matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
goska:
8x
3
− 1
granica lim (x dązy do
1
2
)
wynosi − 3, jak to obliczyć?
4x
3
− 4x
2
− x + 1
31 paź 22:24
Omikron:
L= (2x−1)(4x
2
+2x+1) M=4x
2
(x−1)−(x−1)=(x−1)(4x
2
−1)=(x−1)(2x−1)(2x+1)
1
Skróć (2x−1) i podstaw
2
31 paź 22:35