Zadanko
Patryk: Cześć, mam takie zadanie:
(13−5√5)(3+√5)=4+a√5, co daje:
34+10√5=4+a√5
Co z tym teraz zrobić? Od obu stron odjąć 4?
31 paź 22:22
5-latek: Tak od obu stron odjac 4
31 paź 22:24
Patryk: Więc mam teraz 30+10√5=a√5.
Jaki jest następny krok?
31 paź 22:26
Patryk: Korzystając z mojego niewielkiego zaplecza doświadczenia podzieliłbym obie strony przez √5.
Dobrze bym postąpił?
31 paź 22:27
Jack: podziel przez √5.
31 paź 22:29
5-latek: Musisz wziac pod uwage moje niewielkie doswiadczenie (jestem w przedszkolu ale Pani
przedszkolanka cos o tym nam wsponimala .
Zrobilbym tak samo jak ty .
31 paź 22:32
Patryk: Dobra, dzięki za pomoc. Właściwie niepotrzebnie zawracałem głowę. Przepraszam pięciolatku, że
znowu Cię zdenerwowałem
31 paź 22:47
5-latek: jedynie za co mozesz przeprosic to za to ze nie podales polecenia
Poza tym to ja sie nie denerwuje na ciebie , bo i po co .
31 paź 23:03
5-latek: (13−5√5)(3+√5)= 39+13√5−15√5−25= 14−2√5
==============
31 paź 23:08
Mila:
No właśnie tak jak 23:08 wygląda lewa strona.
Dalej:
14−2√5=4+a√5
10−2√5=a*√5 /*√5
10√5−2*5=a*5 /:5
2√5−2=a
a=2√5−2
1 lis 00:22