Teoria
tomkrus: Witam.
Punkty przecięcia się dwóch wykresów funkcji kwadratowej oblicza się przyrównując je do siebie
tzn y1=y2 . Moje pytanie brzmi dlaczego, ma to jakieś swoje uzasadnienie?
31 paź 21:57
Jack: a co tu jest niejasne?
jesli przyrownujesz 2 rzeczy, to od razu widzisz co maja wspolnego a co nie.
piszac y1 = y2
porownujesz dwie funkcje, a raczej wartosci funkcji, wiec sprawdzasz, kiedy te wartosci sa
takie same.
(tzn. dla jakiego argumentu wartosc funkcji pierwszej = wartosci funkcji drugiej)
31 paź 22:05
Tadeusz:
... nie całkiem to tak kol. Jacku
31 paź 22:39
Mila:

1)
Obliczasz dla jakich argumentów obie funkcje mają taką samą wartość.
Dla funkcji
f(x)=x
2+3 i g(x)=−x
2 nie ma takich argumentów
31 paź 23:59
Mila:

2)
Dla funkcji :
f(x)=−x
2+2 i s(x)=(x−2)
2−2 są takie argumenty
Dla x=0 obie funkcje mają wartość 2
(0,2) jest punktem wspólnym dla obu wykresów
Dla x=2 obie funkcje mają wartość (−2)
(2,−2) jest punktem wspólnym dla obu wykresów.
3) algebraicznie:
−x
2+2=(x−2)
2−2
−x
2+2=x
2−4x+4−2
2x
2−4x=0
x*(2x−4)=0
x=0 lub x=2
f(0)=2 punkt na wykresie (0,2)
f(2)=−4+2=−2 punkt na wykresie (2,−2)
1 lis 00:09
tomkrus: Dzięki Mila
1 lis 12:16
Mila:
1 lis 16:44