matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
aska:
√
(1−x)
− 1
−1
dlaczego granica
=
x
2
31 paź 21:09
Janek191:
1 − x − 1
− 1
f(x) =
=
x*(
√
1 −x
+ 1)
√
1 − x
+ 1
więc
− 1
1
lim f(x) =
= −
√
1 − 0
+ 1
2
x→0
31 paź 21:14
aska:
dziękuję
31 paź 21:15
Janek191:
W liczniku korzystamy z wzoru
a
2
− b
2
a − b =
a + b
31 paź 21:15
piotr:
na mocy reguły de l’Hospitala
√
1−x
−1
−1/(2
√
1−x
)
1
lim
x−>0
= lim
x−>0
= −
x
1
2
31 paź 21:16