Cztery przestrzenie fundamentalne i ich wymiar dla macierzy
maciek: Podaj przykładowe bazy oraz określ wymiar każdej z czterech przestrzeni fundamentalnych
N(A), R(A), N(At), R(At)
|1 −1 0 1 |
A = |1 −1 1 −1 |
|−2 2 −2 2 |
31 paź 20:52
jc: Co oznacza symbol N(A) ?
Co to przestrzeń fundamentalna?
31 paź 20:55
maciek: N(A) odnosi się do postaci całkowicie zredukowanej a R(A) do G−sch macierzy A?
A co to przestrzeń fundamentalna to nie umiem powiedzieć, wiem chyba jak znaleźć R(A)...
trzeba sprowadzić macierz A do postaci g−sch i wybrać te kolumny z macierzy A, na których
stoją wsp. wiodące w g−sch, przynajmniej tak wynika z moich notatek.
31 paź 21:03
maciek: G−sch A
1 −1 0 1
0 0 1 −2
0 0 0 0
więc
R(A) = { |1| |0|}
| 1| |1|
|−2| |0|
31 paź 21:06
maciek: *R(A) = { |1| |0|}
| 1| |1|
|−2| |−2|
A dalej to nie wiem.
31 paź 21:07