kwadratowa
5-latek: dla jakich całkowitych wartosci k trojmian
p(x)= kx2−(1−2k)x+k−2
ma pierwiastki wymierne
k≠0
Δ≥0 zeby istnialy ogolnie pierwiastki
Δ= (−(1−2k))2 −4*k*(k−2)
Δ=(−1−2k)2−4k2+8k
Δ= (2k−1)2−4k2+8k
Δ= 4k+1
Nie rozumiem dlaczego w odpowiedzi do zadania mam napisane ze P(x) bedzie mial pierwiaski
wymierne jesli
Δ bedzie kwadratem liczby calkowitej nieparzystej
prosilbym o dokladne wyjasnienie (niepobiezne
31 paź 20:39
Eta:
Jaką liczbą jest 4k+1
zatem Δ =(4k+1)2 wtedy √Δ= |4k+1|
i będą dwa pierwiastki wymierne
31 paź 20:44
jc:
Δ jest liczbą całkowitą.
Δ powinna być kwadratem liczby całkowitej. Inaczej pierwiastki będą niewymierne.
Δ = 4k+1 jest liczbą nieparzystą i dlatego Δ powinna być kwadratem liczby nieparzystej.
4k+1 = (2m+1)2 = 4m2+4m+1
k = m(m+1) − iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych.
31 paź 20:52
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
dziekuje
31 paź 20:56
5-latek: Witam
jc 
Rowniez dziekuje za wyjasnienie
31 paź 20:57