matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje trygonometryczne
Piotr:
Kąt α jest kątem ostrym. Doprowadź poniższe wyrażenie do najprostszej postaci.
√
1−sin
2
α
1+
√
1−cos
2
α
(
+
)
√
1−sin
2
α
1+sinα
cosα
31 paź 20:32
Eta:
α −−kąt ostry Z jedynki trygonometrycznej 1−sin
2
α= cos
2
α 1−cos
2
α= sin
2
α
cosα
1+sinα
cos
2
α+(1+sinα)
2
(
+
) *cosα=
=
1+sinα
cosα
1+sinα
2+2sinα
2(1+sinα)
=
=
= 2
1+sinα
1+sinα
31 paź 20:49
5-latek:
cosx
1+sinx
[
+
]*cosx
1+sinx
cosx
dalej Ty
31 paź 20:49