granice funkcji
TROCHESMUTNYSTUDENT: ostatnie 2 dzisiaj, bo już mi mózg paruje
| | I tg(x−1) I | |
1) lim przy x−>1 z |
| |
| | ( x − 1 )2 | |
| | arctgx | |
2) lim przy x−>0 z |
| |
| | x | |
proszę o dokładne rozpisanie, wyniki znam, ale chcę zrozumieć
o, właśnie − wyniki: 1) +niesk ; 2) 1
i co to ten cały arc?

z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc...
31 paź 20:18
nick: arcus tg to odwrotnosc tangensa, np;
tg (pi/4) = 1
arctg(1) = pi/4
31 paź 20:25
31 paź 20:30
Janek191:
| | I tg ( x − 1) I | | 1 | |
f(x) = |
| * |
| |
| | (x − 1) | | x − 1 | |
więc
lim f(x) = [ 1*( +
∞) ] = +
∞
x→1
31 paź 21:26
nick: skad wiadomo ze tg x−1 / x−1 gdy x−>1? wzor ze tg (x)/x = 1 byl chyba tylko przy x−>0? jesli
dobrze pamietam
wiec wychodziloby ze tg 0 / 0 to symbol nieoznaczony.
ja bym tu w razie czego hospitala mimo wszystko zastosował
wyjdzie 1/cos2 (x−1) * 1/x−1 i to co napisales dalej ; p
31 paź 22:29
nick: sry troche nieskladnie pierwsze zdanie:
skad od razu wiadomo ze tg x−1 / x−1 = 1? ***
31 paź 22:30