wzory viete'a
Łukasz: Dla jakich wartości parametru m suma pierwiastków równania x2−2m(x−1)−1=0 jest równa sumie
kwadratów tych pierwiastków?
10 sty 16:11
Łukasz: Nikt nie wie?
10 sty 17:15
Łukasz: bardzo proszę o pomoc
10 sty 17:21
Julek: pomoge!
10 sty 17:22
Julek:
x
2 − 2m (x−1) −1 =0
x
2 − 2m x + 2m −1 =0
dla jakich parametrów
m funkcja ma dwa pierwiastki ?
Δ>0
Δ=b
2−4ac = 4m
2 − 4(2m−1) = 4m
2 − 8m +4
4m
2 − 8m +4 > 0
m
2 − 2m + 1 > 0
(m−1)
2 >0
m∊R−{1}
Teraz musisz wykorzystać wzory Viete'a
x
1+x
2=x
12 + x
12
Ze wzoru skróconego mnożenia (a+b)
2 = a
2 + 2ab + b
2
x
1+x
2 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2
| | −b | | c | |
wiedząc, że x1+x2 = |
| , x1x2 = |
| i a=1
|
| | a | | a | |
−b = b
2 − 2c
2m = 4m
2 −4m + 2
0 = 4m
2 −6m + 2
0 = 2m
2 −3m + 1
Δ
m = b
2 − 4ac = 9 − 8 = 1
2
| | 1 | |
jedyne rozwiązanie m = |
|
|
| | 2 | |
10 sty 17:35
Marek: Julek pomozesz mi w zadaniu
10 sty 17:36
Marek: Naszkicuj wykers funkcji f. Pozesz jeszcze w tym jednym zadaniu ? a) f(x)= −Ix+2I b)
f(x)= −Ix−1I c) f(x)= 2 −Ix−4I d) f(x)=3 −Ix+2I e) f(x)= −(x+1)2 f) f(x)= 1−(x−4)2
10 sty 17:39
help: nie rozumiem skad sie to wzielo : −b = b2 − 2c

//
5 paź 19:23