równanie
Belax: |x2+2x|−|2−x|=|x2−x|. Proszę o pomoc, nie wiem jak zacząć/
31 paź 19:38
5-latek: |4x|−|2−x|= |x|
|4x|−|x|−|2−x|=0
|3x|−|2−x|=0
3|x|−|2−x|=0
Tearz mozsz na przedzialach
31 paź 19:42
Jack: 5−latku,
cos mi sie zdaje, ze
x2+2x = x2 + 2x
x2 − x = x2 − x
31 paź 19:43
5-latek: Jack dla mnie zapis jest jednoznaczny i nie ma potrzeby go zmieniac .
x2=2x i tyle .
31 paź 19:45
Belax: przepraszam ..coś źle mi wyszło w zapisie faktycznie ale jestem pierwszy raz na forum
...poprawna wersja to
|x2 +2x|−|2−x|=|x2−x|...czy takie zadania rozpisuje się po kolei na przedziały czy są jakieś
triki żeby to szybciej rozwiązać?
31 paź 19:49
Jack:
Belax
|x|*|x+2| − |x−2| = |x|*|x−1|
5 przedzialow
1) x ∊ (−
∞ ; −2>
2) x ∊ (−2 ; 0)
3) x ∊ <0 ; 1)
4) x ∊ (1 ; 2>
5) x ∊ (2 ;
∞)
Oczywiscie inny sposob zawsz istnieje
31 paź 19:51
Belax: dziękuje z przedziałami juź sobie dalej poradzę

a czy podpowiedział by ktoś jak to zrobić
innym sposobem ?krótszym?
31 paź 19:54
Jack: przy 4) przedziale, jedynka domknieta, albo trzecim (ktoryms z nich domknieta a w ktoryms
otwarta)
31 paź 19:55
5-latek: Proponuje abys zrobil/la z 10 takich przykladow normalnym sposoben a krotszy po tym sam/a
zobaczys z
31 paź 19:58
Jack: podobna metoda (moze troszke krotsza moze nie)
to np
jak mamy |x
2+2x| − |2−x| = |x
2 − x|
zatem |2−x| = |x
2+2x| − |x
2−x|
i teraz z def. wartosci bezwzgl.
1) 2−x = |x
2+2x| − |x
2−x| lub
2) 2−x = |x
2−x| − |x
2+2x|
, teraz rozpisujac piewsze tak samo znowu
1) |x
2 − x| = |x
2 + 2x| + x − 2
1)) x
2 − x = |x
2 + 2x| + x − 2
2)) x
2 − x = − (|x
2 + 2x| + x − 2)
i takie drzewko ladne nam wychodzi na koniec
31 paź 20:02
Belax: okej , spróbuje to zrobić tym sposobem

dziękuje Wam za pomoc !
31 paź 20:05