Zespolone - uproszczenie
yeyo: √2(cos1112π+isin1112π) mogę to jakoś uprościć wzorami redukcyjnymi?
31 paź 19:23
Mila:
| | 11π | | π | | π | |
cos |
| = cos(π− |
| )=−cos |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 11π | | π | | π | |
sin |
| = sin(π− |
| )=sin |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
31 paź 19:27
PW: | | 11 | |
A nie lubisz liczby |
| π? Bo jeśli idzie o trygonometryczną postać liczby zespolonej, to |
| | 12 | |
bardzo ładna ci jest.
31 paź 19:28
Mila:
Postać ładna, ale pewnie chciał obliczyć wartość ( tak sobie myślę).
31 paź 19:43
PW: Masz rację! Z postaci trygonometrycznej do algebraicznej!
Pewnie umie policzyć sin15°, albo nawet „pamięta na pamięć”
31 paź 19:50
yeyo: Chodzi o to, że muszę wyliczyć 3 rozwiązania z pierwiastka 3 stopnia. Przy drugim natrafiłem na
taki przypadek, który wypisałem wyżej i musi mi wyjść z tego:
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
− |
| + |
| +i(− |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
Z początku zrobiłem tak jak Ty Mila, jednakże nie widzę wartości |
| w tabelkach. |
| | 12 | |
31 paź 19:51
yeyo: Nie myślę dzisiaj, już wiem co mi potrzebne
31 paź 19:52
Mila:
Z czego masz obliczyć 3√... ?
31 paź 20:27
yeyo: Wszystko już obliczyłem i się zgadza, zapomniałem po prostu o wzorach na sin15 i cos15
31 paź 20:37