podzielność
hm: jak wykazać podzielność przez 5?
92014+4
31 paź 18:47
zef: cyfra jedności to 0 lub 5
31 paź 18:47
hm: no tak, ale nie wiem jak to tutaj wykorzystać
31 paź 18:49
zef: 92014 musi mieć cyfrę jedności 1 lub 6 to należy wykazać w tym przypadku
31 paź 18:52
Saizou :
9≡−1 mod 5
92014≡1 mod 5
92014+4≡1+4≡5≡0 mod 5, a stąd 5|92014+4
31 paź 18:52
hm: a bez modulo?
31 paź 18:54
Mila:
92=81
92014=(92)1007=.....1
......1+4=...5 cyfra jedności 5 zatem liczba podzielna przez 5.
31 paź 18:57
zef: 91=9
92=81
93=729
94=6561
95=59049
Widzimy że się powtarzają cyfry jedności na zmianę 1,9,1,9 itd
Widać że w parzystych potęgach cyfra jedności to 1 więc 2014 jest parzysta to 1+4=5
Ale nie jestem pewien czy można to w taki sposób udowodnić.
31 paź 18:59