Warunek zbieżności
Rafal: Mam równanie:
tg2x=(4tg2x+3tgx−1)(1−tgx+tg2x−tg3x+...).
Czy warunek |−tgx|<1 powinien być uwzględniony przy wyznaczaniu dziedziny tego równania, czy to
tylko założenie, które nie ma związku z dziedziną? I w jaki sposób uzasadnić słuszność tego
założenia? To znaczy, dlaczego nie rozwiązujemy tego równania, gdy |−tgx|≥1?
31 paź 18:38
Mariusz:
Jeśli chcesz żeby ten ciąg geometryczny był zbieżny to
powinieneś go uwzględnić
31 paź 18:53
Rafal: Czyli co powinienem napisać, gdyby nie istniał taki x, dla którego ciąg byłby zbieżny?
31 paź 18:58
Mila:
1) Rozwiąząć nierówność
|tgx|<1⇔
tg
2x=(4tg
2x+3tgx−1)*S
2) obliczyc sumę: a
1=1, q=−tgx
3) podstawienie
tgx=t
| | 1 | |
t2*(1+t)=4*(t+1)*(t− |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
t2*(1+t)−4*(t+1)*(t− |
| )=0 |
| | 2 | |
(1+t)*(t
2−4t+2)=0
dokończ
31 paź 19:21
Rafal: Dziękuję
31 paź 19:31