nieskończoność
Piotrk: W jaki sposób udowodnić (równością, nierównośćią, jakkolwiek inaczej), że liczb pierwszych jest
nieskończenie wiele? Bez pętli logicznych, korzystając lub nie korzystając z wymyślonych już
twierzdeń
31 paź 18:08
Nicolas Bourbaki: Przypuśćmy nie wprost, że istnieje skończenie wiele liczb pierwszych: p1<p2<...<pn.
Przyjmijmy P=p1p2...pn+1 i niech p będzie liczbą pierwszą, która dzieli P. Zauważmy, że p
nie może być żadnym z pi, gdzie i=1,...,n, bo wówczas p dzieliłby P−p1...pn=1. Zatem p jest
liczbą pierwszą różną od wszystkich pi, gdzie i=1,...,n, sprzeczność.
31 paź 20:31
jc: Pokaż najpierw, że każda liczba całkowita większa od jeden liczba
dzieli się przez jakąś liczbę pierwszą.
Po uzupełnieniu uzyskasz dowód zapisany przez Euklidesa.
31 paź 20:38