rachunek różniczkowy
kot: Dla jakich parametrów a i b funkcja f jest ciągła?
f
(x)={ x
2−ax+2 dla x<2
{a dla x=2
Te trzy klamry mają być jedną dużą
31 paź 18:07
Janek191:

Odp. a = 2 , b = 0
31 paź 18:22
kot: A mógłby i ktoś podać, jak to zapisać obliczeniowo?
31 paź 18:30
bark: Aby funkcja była ciągła liczysz granicę lewo i prawostronną w punkcie 2,
obie granice muszą być takie same i muszą równać się f(2)
31 paź 18:34
Janek191:
Tak też robiłem
31 paź 18:38
Jack:
1) f(2) = a
2) lim x
2−ax+2 = 4 − 2a + 2 = 6 − 2a
x−>2
−
x−>2
+
gdy te 3 warunki sie sobie rownaja to mamy co chcemy

np. pierwsze dwa.
a = 6 − 2a
3a = 6 −>>> a = 2
teraz pierwsze i trzecie
2−b = 2
b = 0
zatem
a =2 , b= 0
31 paź 18:40