punkt skupienia ciągu, granica górna, dolna
bark: Znajdź zbiór punktów skupienia ciągu (a
n), jeśli:
S ∊ {1}?
Znajdź granicę górną i granicę dolną ciągu (a
n), jeśli:
Zbadaj, czy podane ciąg jest zbieżny:
31 paź 17:53
bark: pomocy ;−;
31 paź 18:48
bark: ktoś? coś?
31 paź 20:11
bark: ?
31 paź 23:06
jc: +∞, −∞ (jeśli przez punkt skupienia ciągu rozumiesz punkt skupienia zbioru wartości ciągu
oraz jeśli dopuszczasz nieskończoności).
31 paź 23:14
bark: to jest odpowiedź do 2 zadania? jak to? ;−;
31 paź 23:23
bark: help
1 lis 01:34
bark: help 2x
1 lis 18:57
Basia:
| | 1 | | | | 1 | | (n+2)! | | 1 | | (n+1)(n+2) | |
Ciąg bn = |
| * | = |
| * |
| = |
| * |
| |
| | n3 | | | n3 | | 2!*n! | | n3 | | 2 | |
i jest zbieżny do 0 (chyba potrafisz to pokazać)
drugi ciąg w iloczynie jest ograniczony z góry i z dołu
Jaki z tego wniosek?
1 lis 19:25
bark: że granica tego ciągu jest równa 0?
1 lis 19:35
Basia: tak
1 lis 19:36
bark: a na drugie zadanie masz jakiś pomysł?
1 lis 19:43
bark:
2 lis 15:06