Marek: Do zbioru Z należą dodatnie liczby trzycyfrowe podzielne przez 7.
a) z ilu liczb składa sie zbiór Z
b) Oblicz sumę liczb ze zbioru Z.
mysle ze tu beda ciągi tylko nie potrafie ich zastosować.
z góry dziękuje za pomoc.
5 lis 17:31
życzliwa:
Z jest ciągiem liczb dodatnich trzycyfrowych, ciągiem arytmetycznym, o wyrazie
początkowym 105(najmniejsza liczba trzycyfrowa podzielna przez 7), i wyrazie końcowym
994(największ liczba trzycyfrowa podzielna przez 7), różnica wynosi 7.
ze wzoru na n-ty wyraz ciągu mamy: an=a1+(n-1)r
994=105+(n-1)7
n=128
suma, też ze wzoru
Sn=[(a1+an)/2]*n
Sn=[(105+994)/2]*128
Sn=70336
5 lis 17:41
marysia:
te liczby to 105, 112, 119,............, 994
tworza ciąg arytmetyczny
gdzie a1= 105 r = 7 trzeba obliczyć ile ich jest
czyli a1 +(n-1) *r = an
105 + (n -1) *7= 994
7n -7 = 994 -105
7n = 889 +7
7n = 896
odp do a) n =128
a1 + an 105 +994
b) Sn = ----------- *n = ----------------- *128
2 2
Sn = 1099 * 64 = 70 336
odp do b) Sn = 70336

5 lis 17:54