ile jest liczb 100 cyfrowych o sumie = 5
zdzichu: ile jest liczb 100 cyfrowych o sumie = 5 w zapisie których występują tylko cyfry { 0, 1, 3, 5
}
rozbiłem to na przypadki:
5) 99zer −> tylko jedna liczba
| | | |
1) 1 1 1 1 i 95zer −> | =3 183 545 |
| | |
3) 1 1 i 97zer −> tutaj już sam nie wiem czy wariacja czy kombinacja
nigdy nie wiem kiedy użyć wariacji, kombinacji czy permutacji...
Mila:
1)
5=5||+0 +....+0 jedna liczba
2)
5=1||+1+1+1+1+0+..+0
Jedynka na pierwszej pozycji
3) trójka na pierwszej pozycji
5=3||+1+1+0+0..
| | 99! | |
=.. albo tak: |
| permutacje z powtórzeniami |
| | 2!*97! | |
4) jedynka na pierwszej pozycji
5=1||+3+1+0..
| | 99! | |
99*98=.. albo tak: |
| permutacje z powtórzeniami |
| | 97! | |