Wskaż liczbe
Ok: wskaz liczbe ktora spelnia rownanie|3x+4|+x=0
31 paź 17:34
Metis: | | 4 | | 1 | |
1) 3x+4≥0 ⇔ 3x≥−4 ⇔ x≥− |
| ⇔ x≥−1 |
| |
| | 3 | | 3 | |
3x+4+x=0
4x+4=0
4(x+1)=0
x+1=0
x=−1
| | 4 | | 1 | |
2) 3x+4<0 ⇔ 3x<−4 ⇔ x<− |
| ⇔ x<−1 |
| |
| | 3 | | 3 | |
−(3x+4)+x=0
−3x−4+x=0
−2x−4=0
−2(x+2)=0
x+2=0
x=−2
x=−2 v x=−1
31 paź 17:39
Jack: albo tak
|3x+4| = − x (zal. −x≥0, zatem x ≤ 0)
|3x+4| = − x
3x+4 = −x lub 3x+4 = x
4x = − 4 lub 2x = − 4
x = −1 lub x = − 2
oba naleza do dziedziny.
31 paź 17:50
Mila:
To test wyboru. ( jest na forum)
x<0
podstawiasz ujemne liczby z podanych i sprawdzasz, czy spełnione równanie.
31 paź 18:31