zadanie
matthew: Cześć,
Mam takie zadanie:
| | 2x−3 | |
Sprawdź, czy dziedziny funkcji f(x) = √ |
| i g(x) = √(2x−3)(x+4) są równe. |
| | x+4 | |
Zrobiłem tak....
x+4> 0
x>−4
D = (−4,+
∞)
g(x) =
√(2x−3)(x+4)
2x − 3 = 0 x+4=0
2x=3 x=−4
Może mi ktoś sprawdzić to zadanie?

Dziękuję
10 sty 15:56
paziówna: nie...
na f(x) powinien być warunek x+4>0 ∧ 2x−3≥0(bo jest pod pierwiastkiem)
na g(x) x+4≥0 ∧ 2x−3≥0
10 sty 16:02
matthew: w f(x) cała liczba, ułamek jest pod pierwiastkiem... czyli po prostu wychodziłoby na to, że
| | 2x−3 | | √2x−3 | |
f(x) = √ |
| = |
| ? |
| | x+ | | √x+4 | |
Wiem, że aby wyliczyć dziedzine wystarczy obliczyć mianownik... tzn, że liczba w liczniku... w
tym wypadku pod pierwiastkiem również musi być obliczona?
10 sty 16:10
matthew: Dziękuję za odpowiedz
10 sty 16:11
danek:
D(f):
x+4>0 ⋀ 2x−3≥0
D(g):
2x−3≥0 ⋀ x+4≥0
Df=Dg
10 sty 16:11
danek: nie jestem pewny ale może to tak...?
10 sty 16:12