matematykaszkolna.pl
Nierówność z parametrem Nataliaaa: Wyznacz wszystkie wartości parametrów m, dla których równanie x4 +mx2 +m +5/4 = 0 ma dokładnie 2 pierwiastki. Próbowałam sama zrobić, ale nie wychodzi mi dobry wynik. Przekształciłam na t2 +mt + m +5/4=0, gdzie x2=t Dałam takie założenia: 1) Δ>0 t1* t2 =0 t1 + t2 >0 2) Δ=0 t= b/2a >0 Pomożecie?
31 paź 16:50
||: ma mieć dokładnie dwa czyli jeden, podwójny kwadratowy wtedy chyba wyjdzie dobrze emotka
31 paź 16:58
Nataliaaa: Czyli to jest ten drugi warunek: Δ=0 t= b/2a >0, prawda? Ale nie wychodzi
31 paź 17:09
Nataliaaa: Ok, czyli jeden podwójny, czyli Δ=0 t= b/2a >0 wyjdzie ostatecznie x2= t i powstaną 2 pierwiastki. I ja się z tym zgadzam, ale odpowiedzi nie
31 paź 17:10
Jack: jaka jest odp. ? ktoras z tych pasuje : 1) m = −1 lub m = 5 ? 2) m ∊ (−;−1)U(5;) ? 3) m∊ (−;−1>U<5;) ? 4) m ∊ (− ; − 1) ? 5) m = − 1 ?
31 paź 17:47
Nataliaaa: 6) m∊ (−; −5/4) U {−1} jest poprawna
31 paź 18:02
zef: x4+mx2+m+1,25=0 x2=t t2+mt+m+1,25=0 Mając takie równanie mamy takie opcje: 1) 1 pierwiastek ujemny, 1 pierwiastek dodatni. (Δ>0, t1>0,t2<0) 2) 1 pierwiastek który jest zerem i 1 pierwiastek dodatni (Δ>0, t1=0, t2>0) 3) 1 pierwiastek dodatni podwójny (Δ=0, t1>0) Więcej warunków raczej nie będzie, wiesz jak je rozwiązać ?
31 paź 18:08
Nataliaaa: Ok, dobra, zaraz sprawdzę, jak mi wyjdzie. Ale ogółem: 1) Δ>0, t1* t2<0, t1 + t2 >0 2) A tuu.. też w sumie wcześniej napisałam taki warunek, ale teraz się z nim nie zgadzam. Powstanie: t1=0, t2>0, co nam da: t1: x1=0, t2: x2=..., x3=... Czyli trzy pierwiastki, a nie 2. Co o tym sądzisz? 3) Δ>=0, t1= t2=t= −b/2a >0
31 paź 18:19
zef: Taak, mój drugi warunek jest zły, powstaną 3 pierwiastki. Rozwiąż 1 i 3 warunek i powiedz czy zgadzają ci się wyniki z odpowiedziami.
31 paź 18:23
Nataliaaa: Taakkk! Dziękuję bardzo, bardzo! emotka Zgadzają się
31 paź 18:25
zef: emotka
31 paź 18:27
Nataliaaa: A tak w ogóle to jeszcze nie potrzebnie napisałam w tym 1) warunek t1 + t2 >0 Gdyby komuś jeszcze było potrzebne to rozwiązanie
31 paź 18:32
Jack: a wszystko dlatego ze nie dali slowa różne pierwiastki... ;x
31 paź 18:33
Nataliaaa: Jak nie dają słowa "różne" to chyba zawsze są różne. Bierzemy pod uwagę "takie same", jeżeli napiszą, że są takie same. emotka I sprawa rozwiązana, haha emotka
31 paź 18:37
Nataliaaa: Chwilka, jak: −dwa pierwiastki− obliczamy różne i takie same pierwiastki −dwa różne pierwiastki− obliczamy dwa różne pierwiastki −dwa takie same pierwiastki− obliczamy dwa takie same pierwiastki (podwójny jeden) Dla podsumowania
31 paź 18:47
PW: Zadanie jest sformułowane niepoprawnie. Pojęcia "pierwiastek równania" już dawno się nie używa. W równaniu szukamy rozwiązań. Pojęcie "pierwiastek" ma zastosowanie do wielomianów − mówi się o pierwiastkach wielomianów, i wtedy ma sens określenie "pierwiastek podwójny". Określenia "podwójne rozwiązanie" czy "jednakowe rozwiązania" nie mają sensu. Zadanie powinno brzmieć: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x4 +mx2 +m +5/4 = 0 ma dwa rozwiązania. Członkowie Sekty Nieśmiertelnej Delty, pomyślcie jak odpowiedzieć na postawione pytanie, gdy przekształcimy równanie do postaci:
 m2 m2 5 
x4 + mx2 +

+ m +

= 0
 4 4 4 
 m m2 5 
(x2 +

)2 =

− m −

2 4 4 
 m 1 
(x2 +

)2 =

(m2 − 4m − 5)
 2 4 
 m 1 
(x2 +

)2 =

(m+1)(m−5)
 2 4 
31 paź 19:16
Nataliaaa: Zadanko ze zbioru maturalnego Operonu z 2015, nie takie stare, ale ok. Może już wyszło z użycia. Czyli co, To nie jest wielomian? Drogi Przywódco Sekty Nieśmiertelnej Delty, czyli z tego: 4(x2 + m\2)2) wiemy, że powstaną dwa rozwiązania, ale jak obliczyć wartości m? do czego to porówać?
31 paź 20:34
PW: To nie jest wielomian. To jest równanie. Wielomiany miewają pierwiastki (czasami mówią o pierwiastkach wielokrotnych, jeżeli w rozkładzie wielomianu na czynniki liniowe niektóre czynniki pojawiają się kilkakrotnie). Przykład: Wielomian W(x) = (x − 5)3(x+1)2 ma dwa pierwiastki, ale o pierwiastku x1 = − 1 powiada się, że jest pierwiastkiem dwukrotnym, zaś o pierwiastku x2 = 5 − że jest pierwiastkiem trzykrotnym. Jeżeli natomiast piszemy: Rozwiąż równanie W(x) = 0, to jedyną poprawną odpowiedzią jest: Równanie ma dwa rozwiązania: x1= − 1 i x2 = 5. Można napisać: Zbiorem rozwiązań równania jest {−1, 5}. Nie bredzimy o "podwójnych (jednakowych) rozwiązaniach", czy "różnych rozwiązaniach", jak to bywało 50 lat temu. To w Operonie tego nie wiedzą? A o 19:16 zadałem pytanie, na które nie odpowiem − jest to sugestia rozwiązania innego niż ciągłe mówienie o delcie ple, ple, ple.
31 paź 21:12
Nataliaaa: Czy co? Jeżeli mamy polecenie typu "wyznacz parametr m, gdy wiadomo, że równanie ma..." − .... "dokładnie 2 rozwiązania"− To bierzemy pod uwagę "dwa rozwiązania" (według zakazanych słów− dwa różne rozwiązania), np. x1=5 x2=3 − .... "dokładnie 1 rozwiązanie" To bierzemy pod uwagę "jedno dwukrotne rozwiązanie" = "jedno rozwiązanie"= "rozwiązanie wielokrotne" np. x1 = x2 = x= 4 Zgadza się? Zostań mózgiem Operonu, może wtedy zmienią i nie będą biednych dzieci wprowadzać w tak karygodne błędy <irony>
31 paź 21:39
PW: Nataliaaa, ty nauczycielką jesteś?
31 paź 21:46
Nataliaaa: Niee, chcę się dowiedzieć, żeby mieć pewność, skoro już tak mówisz. A o tym operonie to żarciki
1 lis 17:48
Kacper: Szkoda, PW że nie wydałeś własnego podręcznika, chętnie bym z niego dzieciaki uczył, bo twoje wskazówki są zawsze bezcenne .
1 lis 17:51