Nierówność z parametrem
Nataliaaa: Wyznacz wszystkie wartości parametrów m, dla których równanie x4 +mx2 +m +5/4 = 0 ma
dokładnie 2 pierwiastki.
Próbowałam sama zrobić, ale nie wychodzi mi dobry wynik.
Przekształciłam na t2 +mt + m +5/4=0, gdzie x2=t
Dałam takie założenia:
1) Δ>0 t1* t2 =0 t1 + t2 >0
2) Δ=0 t= b/2a >0
Pomożecie?
31 paź 16:50
||: ma mieć dokładnie dwa czyli jeden, podwójny kwadratowy wtedy chyba wyjdzie dobrze
31 paź 16:58
Nataliaaa: Czyli to jest ten drugi warunek: Δ=0 t= b/2a >0, prawda?
Ale nie wychodzi
31 paź 17:09
Nataliaaa: Ok, czyli jeden podwójny, czyli Δ=0 t= b/2a >0
wyjdzie ostatecznie x2= t i powstaną 2 pierwiastki. I ja się z tym zgadzam, ale odpowiedzi nie
31 paź 17:10
Jack:
jaka jest odp. ?
ktoras z tych pasuje :
1) m = −1 lub m = 5 ?
2) m ∊ (−∞;−1)U(5;∞) ?
3) m∊ (−∞;−1>U<5;∞) ?
4) m ∊ (−∞ ; − 1) ?
5) m = − 1
?
31 paź 17:47
Nataliaaa: 6) m∊ (−∞; −5/4) U {−1} jest poprawna
31 paź 18:02
zef: x4+mx2+m+1,25=0
x2=t
t2+mt+m+1,25=0
Mając takie równanie mamy takie opcje:
1)
1 pierwiastek ujemny, 1 pierwiastek dodatni. (Δ>0, t1>0,t2<0)
2)
1 pierwiastek który jest zerem i 1 pierwiastek dodatni (Δ>0, t1=0, t2>0)
3)
1 pierwiastek dodatni podwójny (Δ=0, t1>0)
Więcej warunków raczej nie będzie, wiesz jak je rozwiązać ?
31 paź 18:08
Nataliaaa: Ok, dobra, zaraz sprawdzę, jak mi wyjdzie.
Ale ogółem:
1) Δ>0, t1* t2<0, t1 + t2 >0
2) A tuu.. też w sumie wcześniej napisałam taki warunek, ale teraz się z nim nie zgadzam.
Powstanie: t1=0, t2>0, co nam da:
t1: x1=0,
t2: x2=..., x3=...
Czyli trzy pierwiastki, a nie 2. Co o tym sądzisz?
3) Δ>=0, t1= t2=t= −b/2a >0
31 paź 18:19
zef: Taak, mój drugi warunek jest zły, powstaną 3 pierwiastki.
Rozwiąż 1 i 3 warunek i powiedz czy zgadzają ci się wyniki z odpowiedziami.
31 paź 18:23
Nataliaaa: Taakkk! Dziękuję bardzo, bardzo!

Zgadzają się
31 paź 18:25
zef: 
31 paź 18:27
Nataliaaa: A tak w ogóle to jeszcze nie potrzebnie napisałam w tym 1) warunek t1 + t2 >0
Gdyby komuś jeszcze było potrzebne to rozwiązanie
31 paź 18:32
Jack: a wszystko dlatego ze nie dali slowa różne pierwiastki... ;x
31 paź 18:33
Nataliaaa: Jak nie dają słowa "różne" to chyba zawsze są różne. Bierzemy pod uwagę "takie same", jeżeli
napiszą, że są takie same.

I sprawa rozwiązana, haha
31 paź 18:37
Nataliaaa: Chwilka, jak:
−dwa pierwiastki− obliczamy różne i takie same pierwiastki
−dwa różne pierwiastki− obliczamy dwa różne pierwiastki
−dwa takie same pierwiastki− obliczamy dwa takie same pierwiastki (podwójny jeden)
Dla podsumowania
31 paź 18:47
PW: Zadanie jest sformułowane niepoprawnie. Pojęcia "pierwiastek równania" już dawno się nie używa.
W równaniu szukamy
rozwiązań.
Pojęcie "pierwiastek" ma zastosowanie do wielomianów − mówi się o
pierwiastkach
wielomianów, i wtedy ma sens określenie "pierwiastek podwójny". Określenia "podwójne
rozwiązanie" czy "jednakowe rozwiązania" nie mają sensu. Zadanie powinno brzmieć:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
4 +mx
2 +m +5/4 = 0 ma dwa
rozwiązania.
Członkowie Sekty Nieśmiertelnej Delty, pomyślcie jak odpowiedzieć na postawione pytanie,
gdy przekształcimy równanie do postaci:
| | m2 | | m2 | | 5 | |
x4 + mx2 + |
| − |
| + m + |
| = 0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | m | | m2 | | 5 | |
(x2 + |
| )2 = |
| − m − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | m | | 1 | |
(x2 + |
| )2 = |
| (m2 − 4m − 5) |
| | 2 | | 4 | |
| | m | | 1 | |
(x2 + |
| )2 = |
| (m+1)(m−5) |
| | 2 | | 4 | |
31 paź 19:16
Nataliaaa: Zadanko ze zbioru maturalnego Operonu z 2015, nie takie stare, ale ok. Może już wyszło z
użycia.
Czyli co, To nie jest wielomian?
Drogi Przywódco Sekty Nieśmiertelnej Delty, czyli z tego: 4(x2 + m\2)2) wiemy, że powstaną
dwa rozwiązania,
ale jak obliczyć wartości m? do czego to porówać?
31 paź 20:34
PW: To nie jest wielomian. To jest równanie.
Wielomiany miewają pierwiastki (czasami mówią o pierwiastkach wielokrotnych, jeżeli w
rozkładzie wielomianu na czynniki liniowe niektóre czynniki pojawiają się kilkakrotnie).
Przykład: Wielomian W(x) = (x − 5)3(x+1)2 ma dwa pierwiastki, ale o pierwiastku x1 = − 1
powiada się, że jest pierwiastkiem dwukrotnym, zaś o pierwiastku x2 = 5 − że jest
pierwiastkiem trzykrotnym.
Jeżeli natomiast piszemy:
Rozwiąż równanie W(x) = 0,
to jedyną poprawną odpowiedzią jest:
Równanie ma dwa rozwiązania: x1= − 1 i x2 = 5.
Można napisać: Zbiorem rozwiązań równania jest {−1, 5}.
Nie bredzimy o "podwójnych (jednakowych) rozwiązaniach", czy "różnych rozwiązaniach", jak to
bywało 50 lat temu.
To w Operonie tego nie wiedzą?
A o 19:16 zadałem pytanie, na które nie odpowiem − jest to sugestia rozwiązania innego niż
ciągłe mówienie o delcie ple, ple, ple.
31 paź 21:12
Nataliaaa: Czy co? Jeżeli mamy polecenie typu "wyznacz parametr m, gdy wiadomo, że równanie ma..."
− .... "dokładnie 2 rozwiązania"− To bierzemy pod uwagę "dwa rozwiązania" (według zakazanych
słów− dwa różne rozwiązania),
np. x1=5 x2=3
− .... "dokładnie 1 rozwiązanie" To bierzemy pod uwagę "jedno dwukrotne rozwiązanie" = "jedno
rozwiązanie"= "rozwiązanie wielokrotne"
np. x1 = x2 = x= 4
Zgadza się?
Zostań mózgiem Operonu, może wtedy zmienią i nie będą biednych dzieci wprowadzać w tak
karygodne błędy <irony>
31 paź 21:39
PW: Nataliaaa, ty nauczycielką jesteś?
31 paź 21:46
Nataliaaa: Niee, chcę się dowiedzieć, żeby mieć pewność, skoro już tak mówisz.
A o tym operonie to żarciki
1 lis 17:48
Kacper:
Szkoda,
PW że nie wydałeś własnego podręcznika, chętnie bym z niego dzieciaki uczył, bo
twoje wskazówki są zawsze bezcenne

.
1 lis 17:51