matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
drea:
Zbadaj zbieżność ciągu (3/2)
n
* (2
n−1
− 3 )/3
n
−2
31 paź 16:49
Janek191:
(
3
2
)
n
*( 2
n−1
− 3)
Czy a
n
=
?
3
n
− 2
31 paź 17:24
drea:
tak tak dokładnie
31 paź 18:26
Janek191:
3
n
*( 0,5* 2
n
− 3)
0,5*6
n
− 3*3
n
a
n
=
=
=
2
n
*( 3
n
− 2)
6
n
− 2*2
n
1
0,5 − 3*(
)
n
2
=
1
1 − 2*(
)
n
3
więc
0,5 − 3*0
lim a
n
=
= 0,5
1 − 2*0
n→
∞
31 paź 18:33