Dziedzina, styczna i różniczkowalność funkcji
student: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=x|x| , a funkcja g określona wzorem g(x)=19+x
a) wyznaczyć dziedziny funkcji f,g i funkcji h=g o f
b) wyznaczyć punkty, w których styczna do wykresu funkcji g jest równoległa do prostej
o równaniu y=−x
c) Zbadaj różniczkowalność funkcji h, wyznaczyć pochodną w punktach, w których istnieje.
31 paź 16:48
Jack:
| | 1 | |
h=g o f = g(f(x)) = g(x|x|) = |
| |
| | 9+x|x| | |
31 paź 16:57
student: do tego doszedłem. Dziedzinę też wyznaczyłem. W punkcie b mam, że a=−1, więc
zrobiłem równanie, że 2|x|−x2+9=−1 , ale nie potrafię tego obliczyć. Czy dobrze
zacząłem?
31 paź 17:01
student: (−x2+9) jest do kwadratu
31 paź 17:02