nierówności
Piotrek: Rozwiąż nierówność:
√x2+7>√2x+3√2 |2 x2+7≥0, D=R
|x2+7|>2x2+12x+18
x2+7>2x2+12x+18 ∧ x2+7<−2x2−12x−18
można tak?...
i chyba źle robię, bo dalej wynik mi nie wychodzi
31 paź 16:23
Jack: tak, zle robisz
31 paź 16:37
Jack:
√x2+7 > √2x + 3√2
D=R
dla prawej strony ujemnej nierownosc zawsze spelniona bo po lewej mamy pierwiastek
(ktory jest ≥0 dla kazdej liczby rzeczywistej)
zatem dla √2(x+3) <0
czyli x < − 3 nierownosc zawsze spelniona czyli juz mamy
1) x ∊ <−∞;−3)
teraz 2) x ≥ −3
teraz mozna podniesc obustronnie do kwadratu
31 paź 16:39
Jack: PS : w poscie 16;39 tam przy −∞ oczywiscie przedzial otwarty.
kontynuujac
(i tak ogolnie jak masz √x i podnosisz do kwadratu, to nie masz |x|, tylko (√x)2 = x)
2) x ≥ − 3
√x2+7 > √2(x+3) /2
x2+7 > 2(x2+6x+9)
x2+7 > 2x2+12x+18
x2 + 12x + 11 < 0
(x+11)(x+1) < 0
x ∊ (−11;−1)
uwzgledniajac przedzial x ≥ − 3, mamy
x ∊ <−3;−1)
Suma przedzialow 1) i 2) to wynik, zatem
x ∊ (−∞;−1)
===========
31 paź 16:50
Piotrek: dzięki
31 paź 16:52