Dla jakiej wartości parametru a punkty te są współliniowe?
Ola: Dane są punkty A=(−a,−10) i B=(1,−2a). Dla jakiej wartości parametru a punkty te są
współliniowe i należą do prostej równoległej do prostej opisanej równaniem y=ax+5. Podaj
równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B.
31 paź 16:17
||: dwa punkty zawsze są współliniowe wiemy to od czasów Elementów Euklidesa czyli jakieś XXIII
wieków
31 paź 16:57
Ola: Więc skoro posiadasz tak szeroką wiedzę dlaczego nie wyznaczysz równania prostej, która
przechodzi przez te punkty? Chyba o to chodzi w zadaniu, prawda

Będę wdzięczna za pomoc.
31 paź 17:26
Janek191:

A = ( −a, − 10) B = ( 1, − 2 a)
y = k x + m
− 10 = − k a + m
−2 a = k + m
−−−−−−−−−−−
− 10 + 2a = − k a − k
2 a − 10 = k*( − a − 1)
| | 2 a − 10 | | 10 − 2 a | |
k = |
| = |
| |
| | − a − 1 | | a + 1 | |
| | 10 − 2 a | |
− 2 a = |
| + m |
| | a + 1 | |
| | 10 − 2 a | | 2a − 10 | |
y = |
| *x + |
| − 2a |
| | a + 1 | | a + 1 | |
==============================
Aby ta prosta była równoległa do prostej o równaniu
y = a x + 5
musi zachodzić
10 − 2 a = a
2 + a
a
2 + 3 a − 10 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−10) = 49
√Δ = 7
| | − 3 − 7 | | − 3 + 7 | |
a = |
| = − 5 lub a = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
=======================================
31 paź 17:39
Janek191:

A = ( −a, − 10) B = ( 1, − 2 a)
y = k x + m
− 10 = − k a + m
−2 a = k + m
−−−−−−−−−−−
− 10 + 2a = − k a − k
2 a − 10 = k*( − a − 1)
| | 2 a − 10 | | 10 − 2 a | |
k = |
| = |
| |
| | − a − 1 | | a + 1 | |
| | 10 − 2 a | |
− 2 a = |
| + m |
| | a + 1 | |
| | 10 − 2 a | | 2a − 10 | |
y = |
| *x + |
| − 2a |
| | a + 1 | | a + 1 | |
==============================
Aby ta prosta była równoległa do prostej o równaniu
y = a x + 5
musi zachodzić
10 − 2 a = a
2 + a
a
2 + 3 a − 10 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−10) = 49
√Δ = 7
| | − 3 − 7 | | − 3 + 7 | |
a = |
| = − 5 lub a = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
=======================================
31 paź 17:39
Janek191:
Przy równaniu prostej AB trzeba dodać a ≠ − 1
31 paź 17:41
Mila:
k: y=ax+5
Prosta równoległa do prostej k ma równanie:
1) m: y=ax+k
−10=−a*a+k
−2a=a+k⇔k=−3a
−−−−−−−−−−−−−
−10=−a2−3a
a2+3a−10=0
Δ=49
a1=−5 lub a2=2
k= −3*(−5)=15 lub k=−3*2=−6
2)
m: y=−5x+15 wtedy A=(5,−10) i B=(1, 10)
lub
m: y=2x−6 wtedy: A=(−2,−10) i B=(1,−4)
31 paź 17:53
Eta:
Wystarczy porównać współczynniki kierunkowe
a
AB=a
| | yA−yB | | −2a+10 | |
aAB= |
| = |
| |
| | xA−xB | | 1+a | |
| −2a+10 | |
| =a , a≠ −1⇒ a2+3a−10=0 ⇒ (a+5)(a−2)=0 ⇒ a= −5 v a= 2 |
| 1+a | |
31 paź 18:44
Mila:
Szkoda pracy, autorka i tak nie interesuje się.
31 paź 18:52
Eta:
Jak większość
31 paź 19:01
||: to po co to robicie ?
3 lis 13:09
5-latek : Tez tak sie czasmi zastananwiam nad tym
Nie wiadomo czy to on czy ona . Jej/mu podobni tak wlasnie robia ale maja to w 5 literach
czyli w

ze ktos sie napracuje . Oni za to maja ubaw po pachy. .
Tego jeszcze nigdy nie bylo . Studenci ktorzy udaja licealistow , licaelisci ktorzy udaja
gimnazjalistow itd
3 lis 13:17
Ola: Oczywiście dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki

Straciłam nadzieję po pierwszym
"pomocnym" wpisie autora "II" i nie wchodziłam od tamtej pory na forum.. Jeszcze raz dzięki
3 lis 18:02