Zespolone
yeyo: Gdzie popełniłem błąd? 4√−1. Wyszły mi 4 rozwiązania:
−> 1;i;−1;−i.
|z|=1
cosφ=−1
sinφ=0
2 ćwiartka
α0=π
φ=π−π=0
31 paź 15:53
5-latek: NIgdzie nie popelniles bledy (takie maja wyjsc .
31 paź 15:54
ICSP: 1. To nie jest druga ćwiartka
2. Liczba −1 jest rzeczywista i leży na ujemnej półosi osi odciętych, więc φ = π
31 paź 15:55
ICSP: ale spójrz na to z innej strony. Jeżeli ktoś Ciebie poprosi o wyznaczenie pierwiastków : 4√1
to masz już gotowe zadanie.
31 paź 16:02
yeyo: ICSP masz rację, możesz mi jeszcze wytłumaczyć czemu φ to jest właśnie π? Zawsze odczytywałem
ćwiartki na podstawie znaków, jednak gdy jest 0 to ta metoda nie działa. Miałem jeszcze metodę
na płaszczyźnie zespolonej, jednak gdy pojawia się 0 to nie wiem jak odczytać ćwiartkę.
31 paź 16:13
ICSP: ćwiartki odczytujesz tylko gdy cosφ ≠ 0 ∧ sinφ ≠ 0. Jeżeli zeruje się albo sinus albo cosinus
to rysujesz płaszczyzne zespoloną, zaznaczasz na niej żadany punkt i odczytujesz kąt.
31 paź 16:16
yeyo: Wszystko jasne, dziękuję Ci serdecznie
31 paź 16:19
||: rozwiązań r−nia n√−1 jest zawsze n
31 paź 16:38
yeyo: Wiem to, jednak wiedziałem również, że te wypisane przeze mnie są błędne i chciałem doszukać
się błędu, ICSP mi jak najbardziej pomógł znaleźć błąd i go zrozumieć
31 paź 16:48
yeyo: A w przypadku 3√−8i, |z|=8, cosφ=0, sinφ=−1 ile wynosi φ?
31 paź 18:08
Mila:

φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=1*(cos |
| +i sin |
| ) dla k∊{0,1,2,3} |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=cos |
| +i sin |
| = |
| +i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | | √2 | | √2 | |
z1=cos |
| +i sin |
| =− |
| +i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √2 | | √2 | |
z2=cos |
| +i sin |
| =− |
| −i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | | √2 | | √2 | |
z3=cos |
| +i sin |
| = |
| −i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
31 paź 18:20
yeyo: @Mila dzięki, z tamtym zadaniem się uporałem i wyszły mi takie same wyniki, jednak mam problemy
jeszcze z odczytywaniem φ gdy sin lub cos jest równy 0. Co np w przypadku wymienionym przeze
mnie wyżej?
31 paź 18:22
yeyo: φ=32π?
31 paź 18:23