Wyznacz wszystkie wartości n, granice
Adam: Wyznacz wszystkie wartości n, dla których wyrazy ciągu an = 2n są mniejsze od 1500
31 paź 15:35
5-latek: | 2 | | 1 | |
| < |
| rozwiaz ta nierownosc . |
| n | | 500 | |
31 paź 15:39
Adam: wychodzi mi ze n ∊ (0,1000) i jakos to się nie bardzo mi zgadza, jak postawiam sobie
31 paź 16:19
ICSP: Odwracając ułamki zmnieniłeś znak nierówności ?
31 paź 16:24
Adam:
2n−1500<0
1000500n−n500n<0
1000−n500n<0 /(500n)2
(1000−n)(500n)<0
1000−n=0 500n=0
−n=−1000 n=0
n=1000
n ujemny ramiona od dołu, wartości dla n<0
czyli n∊(−∞,0)u(1000,∞)
teraz sie zgadza?
31 paź 16:38
ICSP: zrób przekrój ze zbiorem liczb naturalnych i bedzie się zgadzało.
31 paź 16:40