Mnożenie logarytmów
Jacek: Proszę o pomoc. Jak to obliczyć?
log23*log38=
31 paź 15:23
Jack:
log23 * log38
tak to wyglada?
31 paź 15:26
Jacek: Tak
31 paź 15:27
Jack: czy tak
log2(3log38)
31 paź 15:27
Jacek: log23 * log38
31 paź 15:28
Jack:
No to wspolna podstawa. Moze byc podstawa 3, zatem
| | log33 | | 1 | |
log23 = |
| = |
| |
| | log32 | | log32 | |
czyli
| 1 | | log38 | |
| * log38 = |
| = log28 = 3 |
| log32 | | log32 | |
| | log38 | |
pewnie bedzie pytanie, jak to sie stalo ze z |
| otrzymalismy to na czerwono. |
| | log32 | |
otoz, jak mamy zmiane podstawy logarytmu.
My mamy prawa strone rownosci, zatem "zamieniamy" to na lewa.
31 paź 15:31
Jacek: No tak, dziękuję. Doszedłem sam do tego momentu przed czerwonym i właśnie nie wiedziałem co
dalej zrobić.
31 paź 15:33
5-latek: Jacek znasz bajke o ty mi tu nie ?
31 paź 15:36
Jacek: Znam, ale chętnie ją usłyszę jeszcze raz
31 paź 15:37
Jack: oczywiscie jak masz log38 to mozesz tez to zrobic w ten sposob
log38 = log323 = 3log32 i na to samo wyjdzie.
31 paź 15:59