postać trygonometryczna, pierwiastki zespolone
maciek: Liczba zespolona
a) Przedstaw liczbę w postaci trygonometrycznej
b) Oblicz wszystkie pierwiastki zespolone 3 stopnia z tej liczby.
31 paź 15:07
Jack:
w czym problem ?
31 paź 15:15
maciek: nie wiem jak to obliczyć przez ten ułamek, zazwyczaj stało coś w postaci a+bi i wszystko można
było sobie podstawić do wzorków...
próbowałem to ugryźć jakoś tak
| 8 + 8√3 | | √3+i | |
| /* |
| |
| √3−i | | √3+i | |
| 8√3 + 8i + 8*3 + 8√3i | |
| |
| 3−i2 | |
i nie wiem co dalej... potraktować te liczby bez "i" osobno i te z "i" osobno i podstawić je
pod a i b do
wzoru
|z| =
√a2+b2
gdzie a to częśc rzeczywista (bez "i") b to część urojona (z "i")
i wtedy wyszłoby mi, że
b = 8 + 8
√3

?
31 paź 15:40
5-latek: Nie liczylem ale wtedy
a=8(√3+3)
b= 8(√3+1)
31 paź 15:45
31 paź 15:49
ICSP: | | 1 | |
= (8 + 8√3) * |
| = (*) |
| | √3 − i | |
1 = cos(0) + isin(0)
| | √3 | | 1 | | π | | −π | |
√3 − 1i = 2( |
| − |
| i) = 2( cos(− |
| ) + isin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | π | | π | |
(*) = (8 + 8√3) * |
| * [ cos(0 + |
| ) + isin(0 + |
| ) = ... |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
31 paź 15:51
Mila:
I sposób:
| | 8+8√3 i | | √3+i | |
z= |
| * |
| |
| | √3−i | | √3+i | |
| | 8√3+8i+8*3i+8√3i2 | | 8√3+8i+24i−8√3 | |
z= |
| = |
| =8i |
| | 3−i2 | | 4 | |
|z=8
| | π | | π | |
z=z=8*[ cos |
| +i sin |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
z=8*e
i*π2
==============
2) II sposób
z
1=8+8
√3i
|z
1|=
√64+64*3=16
z
2=
√3−i
|z
2|=2
| | 16 | | π | | 11π | | π | | 11π | |
z= |
| *(cos( |
| − |
| )+i sin( |
| − |
| )⇔ |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 3π | | 3π | |
z=8*[cos(− |
| )+i sin(− |
| )]⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
z=8*[cos(− |
| +2π)+i sin(− |
| +2π)]⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
z=8*[ cos |
| +i sin |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
31 paź 16:12
maciek: Chyba ten drugi sposób od Mila najbardziej pokrywa się z tym co miałem na zajęciach i wszystko
zrozumiałem, ale wciąż mam problem z znalezieniem pierwiastków rozumiem, że mam użyć wzoru
de Moviera, ale nie do końca wiem co za co w nim odpowiada
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
zk = n√|z|(cos |
| + isin |
| ) |
| | n | | n | |
rozumiem, że k to stopień jaki obliczam czyli pokolei 0,1,2
| | π | |
φ to obliczone z postaci trygonometrycznej |
| |
| | 2 | |
|z| to 16/2?
A czym jest to n? To liczba pierwiastków których szukam i za każdym razem będzie wynosiła 3?
np.
| | | | | | √3 | | 1 | |
w0 = 3√8( |
| + |
| ) = 2( |
| + |
| i} = |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
=
√3 + i
31 paź 18:13
maciek: i tak samo dla w1 i w2 czy jak kto woli z1 i z2?
31 paź 18:16
Mila:
Tak, w mianowniku liczba pierwiastków ( stopień pierwiastka).
31 paź 18:27
maciek: Ok chyba już wszystko rozumiem, dziękuję.
31 paź 18:38
Jack:
n to stopien pierwiastka poczatkowego
np. jak masz 4√ i + jakies costam
no to za n wstawiasz 4
31 paź 18:39