matematykaszkolna.pl
wartość bezwzględna nik: Problem ze zrozumieniem przedziałów podczas rozwiązywania równań z wartością bezwzględną Mamy takie równanie |x+1|=|x−1| Robię trzy przedziały : 1. (−,−1) 2. <−1,1> 3. (1,) I teraz jak w drugim przedziale podstawię −1 to |x−1| jest ujemne, czyli zmieniam znak, ale jak podstawię 1 to |x−1| równa się 0, czyli jednak nie powinienem zmienić znaku? Czy w równaniach z wartością bezwzględną trzeba tak ustawiać domknięcia żeby nie było takich paradoksów, czy może ja czegoś nie rozumiem? Z góry dziękuję za odpowiedzi emotka
31 paź 14:33
nik: "...to |x−1| jest ujemne..." oczywiście chodziło mi że wartość pod modułem jest ujemna emotka
31 paź 14:34
Jerzy: Chodzi o konsekwencję ... albo domykasz wszystkie nawiasy z lewej , albo prawej strony. Nie możesz mieszać.
31 paź 14:38
Jack: moze sobie zamknac jak zamknal, why not? wychodzi taki paradoks ze raz jest rowne 0, ale kazda inna liczba z przedzialu jest <0 wiec zmieniasz znak.
31 paź 14:46
nik: Czyli te przedziały powinny wyglądać tak: 1. (−,−1> 2. (−1,1> 3. (1,) albo tak: 1. (−,−1) 2. <−1,1) 3. <1,) ?
31 paź 14:47
Jack: jest ok, jednakze jak zrobisz tak jak zrobiles czyli <−1;1> to nikt sie nie bedzie czepial
31 paź 14:53