Równanie z parametrem
cotyniepowiesz98: Dla jakich wartości parametru a równanie jest sprzeczne?
|3−4sinx|=a2 + 3
1) 3−4sinx=a2 + 3 lub 2) 3−4sinx= −a2 − 3
Z 1) wychodzi mi sprzeczność oraz a>2 v a<−2
Z 2) wychodzi mi sprzeczność oraz tożsamość...
I problem w tym, że ta tożsamość zupełnie nie pasuje do odp. Proszę o pomoc
31 paź 14:27
Kacper:
Niech f(x)=|3−4sinx|
Zwf=<0,7>
Zatem równanie f(x)=a2+3 jest sprzeczne, gdy a2+3∉<0,7>
Dalej samemu/ej
31 paź 14:41
zef: 1)
−4sinx=a
2
4sinx=−a
2
−a
2≥−4
a
2≥4 ( bo obie strony ujemne)
a∊(−
∞;−2>u<2;
∞)
−a
2≤4
−a
2−4≤0
a
2+4≥0
aeR
z * i ** a∊(−
∞;−2>u<2;
∞)
2)3−4sinx=−a
2−3
−4sinx=−a
2−6
4sinx=a
2+6
| | a2+6 | | a2+6 | |
* |
| ≥−1 i ** |
| ≤1 |
| | 4 | | 4 | |
a
2+6≥−4
a
2≥−10
aeR
a
2+6≤4
a
2≤−2
aeR
Suma 1) i 2) to:
a∊(−
∞;−2>u<2;
∞)
31 paź 14:47
cotyniepowiesz98: Skąd te 0

Mi wychodzi 1 i 7
31 paź 14:47
cotyniepowiesz98: Zef, z twojego rozwiązania wychodzi że suma to a należy do R
31 paź 14:50
zef: Wykazałem kiedy równanie nie jest sprzeczne czyli odpowiedź to a∊(−2;2)
31 paź 14:52
zef: Inaczej też można.
Wiemy że |3−4sinx| mieści się w przedziale <0;7>
czyli dla k=a2+3
k>0 → a2+3>0 a2>−3 aeR
k<7 → a2+3<7 a2<4 ae(−2;2)
Odp: ae(−2;2) wyszło na to samo, nawet szybciej.
31 paź 14:58
zef: W a∊(−2;2) masz rozwiązania czyli w R\{(−2;2)} nie ma rozwiązań
31 paź 15:00
cotyniepowiesz98: Skąd te <0,7>?
31 paź 15:09