Procent składany
kacper: Ile wynosiła roczna nominalna stopa procentowa lokaty, gdy ulokowano 4 000 zł , a po dwóch
latach wyjęto 4 507.30 zł. Odsetki były składane co dwa miesiące?
Wybierz jedną odpowiedź:
R=6,34%
R=1%
R= 8,42%
R=1,06%
R=6%
31 paź 14:07
kacper: Wyszło mi 6,34% ale nie jestem pewny tej odpowiedzi.Proszę o podpowiedź.
31 paź 14:27
31 paź 16:47
||: zadanie jest sformułowane dla konia
jeżeli tylko jedna odpowiedź jest dobra, to nawet bez skomplikowanych rachunków widać, że
| | 507 | |
|
| :2 ≈ ponad 6% ale mniej niż 8% |
| | 4000 | |
więc nawet po pijaku wybieramy ...to co powinniśmy wybrać, bo najważniejsze, to nie szukać
problemów tam gdzie ich nie ma
31 paź 16:53