Elimincja Gaussa nad ciałem Z3
kuro: Czy dobrze to zrobiłem?
{x1 + 2x2 +x3 = 0
{x1 + 2x2 +2x3 + 2x4 = 0
{2x1 + x2 + 2x4 = 0
Wyznacz macierz rozszerzoną tego układu oraz sprowadź do postaci
górnoschodkowej całkowicie zredukowanej. Nad ciałem Z3
podaj pełen opis zbioru rozwiazan ukladu
wypisz wszystkie elementy zbioru rozwiazan.
Mnożę pierwszy wiersz przez 2 i dodaję go do drugiego oraz trzeci wiersz przez 1 i dodaję do
trzeciego
1 2 1 0 0
0 0 1 2 0
0 0 1 2 0
Mnożę drugi wiersz przez 2 i dodaję do trzeciego
1 2 1 0 0
0 0 1 2 0
0 0 0 0 0
sprowadzam do postaci całkowicie zredukowanej
mnożę drugi wiersz przez 2 i dodaje do pierwszego
1 2 0 1 0
0 0 1 2 0
0 0 0 0 0
i dostaję taki układ równań
{x1 = −2x2 − x4
{x3 = −2x4
rozw(u) =
−2alfa − 1beta
−2beta
alfa
beta
gdzie alfa i beta należą do Z3.
I teraz żeby uzyskać dokładne rozwiązania musiałbym podstawić pod alfa i beta liczby od 0 do 2?
31 paź 13:49