Jack:
Zauwaz, ze
(2
2x2) = (2
x2)
2
zatem niech t = 2
x2, t>0
to mamy
t
2 + t * 2
2x+2 − 2
5+4x = 0
Δ = (2
2x+2)
2 − 4*1*(−2
5+4x) = 2
4x+4 − 2
2(−2
5+4x) = 2
4x+4 + 2
4x+7 =
= 2
4x+4(1+2
3) = 9*2
4x+4 = 9 * (2
2x+2)
2
√Δ =
√9 * (22x+2)2 = 3*2
2x+2
| −22x+2 − 3*22x+2 | | −4 * 22x+2 | |
t = |
| = |
| = −22x+3 |
| 2 | | 2 | |
| −22x+2 + 3*22x+2 | | 2 * 22x+2 | |
t = |
| = |
| = 22x+2 |
| 2 | | 2 | |
zatem
(t − 2
2x+2)(t + 2
2x+3) = 0
wracajac z podstawieniem
(2
x2 − 2
2x+2)(2
x2 + 2
2x+3) = 0
a stad juz tylko
1) 2
x2 = 2
2x+2 lub 2) 2
x2 = − 2
2x+3
zatem pokaze Ci pierwsze, drugie zrob sam.
1) 2
x2 = 2
2x+2 / : 2
2x+2
2
x2−2x−2 =
20
x
2 − 2x − 2 = 0
Δ = 4 + 8 ,
√Δ =
√12 = 2
√3
i to beda rozwiazania, w drugim wyjdzie Ci brak rozw. ale zrob