oblicz przez uzmiennianie stałej
marycha: uzmiennianie stałej
y'−2yx=e−1x
yo wyszło mi 2x*C
ale nwm co z ys bo pózniej sie nie upraszcza
31 paź 12:38
Jerzy:
Coś mieszasz ... Jaką masz funkcję y , a jaki warynek brzegowy ?
31 paź 12:44
Jerzy:
I zacznijmy od tego,że funkcja: y = 2x*C nie jest całką ogólną tego równania.
31 paź 12:47
marycha: No to niby co jest calka ogolna? Nie ma warunku brzegowego w tym zadaniu
31 paź 13:04
Jerzy:
Całka ogólna to zbiór wszystkich rozwiązań z dokładnością do stałej C.
Mając warunek brzegowy wyznaczamy dokładnie jedną funkcję ( obliczamy C )
31 paź 13:06
marycha: W zadaniu jest po prostu oblicz
31 paź 13:08
Jerzy:
y = 2x*C nie jest rozwiązaniem tego równania.
31 paź 13:10
marycha: No to pytam co jest
Bo ys mi nie wychodzi xd
31 paź 13:22
Benny: y=x2C(x)
31 paź 14:18