różniczka
marycha: uzmiennianie stałej
yo wyszło mi 2x*C
ile będzie wynosić ys ?
31 paź 12:20
Benny: Podaj cały przykład.
31 paź 12:25
Mariusz:
ys=C(x)x
i wstaw to do równania
Jeżeli masz równanie liniowe pierwszego rzędu y'+P(x)y=Q(x)
to zakładasz że rozwiązanie szczególne jest postaci ys=C(x)e−∫P(x)dx
i wstawiasz do równania
Jeżeli masz równanie liniowe wyższego rzędu to zakładasz że
całka szczególna jest postaci ∑k=1nCk(x)yk(x)
Rozwiązujesz układ równań z macierzą Wrońskiego
(w pierwszym wierszu masz funkcje tworzące układ fundamentalny równania
czyli wszystkie liniowo niezależne całki szczególne tego równania
w kolejnych wierszach mach kolejne pochodne funkcji tworzących układ fundamentalny równania)
Kolumna wyrazów wolnych ma wszystkie elementy zerowe poza ostatnim w którym jest funkcja
będąca częścią niejednorodną tego równania
Po rozwiązaniu tego układu wynik musisz scałkować
i wstawić do przewidywanej postaci całki szczególnej
31 paź 16:27