matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
malwinka:
∫ 2x
3
/e
−x
2
dx
31 paź 11:56
Benny:
Najpierw zapisz to jako ∫2x
3
e
x
2
dx i podstaw x
2
=t
31 paź 11:59
Mariusz:
Można od razu przez części ∫x
2
(2xe
x
2
)dx=x
2
e
x
2
−∫2xe
x
2
dx=(x
2
−1)e
x
2
+C
31 paź 16:51