Rozwiąż
kajka:
Proszę o rozwiązanie tych wszystkich przykładów bo mi nie wychodzą
Rozwiąż pamietaj o założeniach
A) log
x−1 (3x−1)=3
B) log
x (4x
2+x−4)=3
D) log
x2 (x+2)=1
E) log
4−x2 16=2
31 paź 10:34
Janek191:
A)
x − 1 > 0 i x − 1 ≠ 1) ⇒ x > 1 i x ≠ 0
zatem x > 1
log
x − 1 (3 x − 1) = 3 ⇔ ( x − 1)
3 =3 x − 1 itd.
31 paź 10:37
Janek191:
Pomyłka

x > 1 i x ≠ 2
31 paź 10:38
Jack: wszystkie Ci nie wychodza?

A)
log
x−1 (
3x−1) = 3
zalozenia :
1)
x−1 > 0
2)
x−1 ≠ 1
3)
3x−1 > 0
zatem
x > 1
x ≠ 2
zatem ostatecznie (czesc wspolna wszystkich) to :
Df : x ∊ (1;2) U (2;∞)
==============
Teraz rozwiazujemy.
log
x−1 (3x−1) = 3
(x−1)
3 = 3x − 1
x
3 − 3x
2 + 3x − 1 = 3x − 1
x
3 − 3x
2 = 0
x
2(x−3) = 0
x=0 lub x = 3
jednakze sprawdzamy i widzimy, ze 0 ∉ D
f
zatem rozwiazaniem jest
x = 3 (bo nalezy do D
f)
reszta analogicznie
31 paź 10:41
Janek191:
B)
4 x2 + x − 4 > 0 i x > 0 i x ≠ 1
logx ( 4 x2 + x − 4) = 3 ⇔ x3 = 4 x2 + x − 4 ⇔ x3 − 4 x2 − x + 4 = 0
x2*(x − 4) − (x − 4) = 0
(x − 4)*( x2 − 1) = 0
(x − 4)*( x − 1)*(x + 1) = 0
Odp. x = 4
========
31 paź 10:42
kajka: Dziękuję bardzo a jaką będzie część wspolna założeń w pozostalych przykładach bo z tym mam
problem?
31 paź 10:46
Janek191:
E ) 4 − x2 > 0 i 4 − x2 ≠ 1
x ∊ ( − 2, 2) i x ≠ − √3 i x ≠ √3
log4 − x2 16 = 2 ⇔ ( 4 − x2)2 = 16 ⇔ ( 4 − x2 = − 4 lub 4 − x2 = 4 ) ⇔
⇔ ( x2 = 8 lub x2 = 0 ) ⇔( x = − 2√2 lub x = 0 lub x = 2√2)
Odp. x = 0
========
31 paź 10:50
Janek191:
E ) W jednym zapisie
D = ( − 2, 2) \ { − √3 , √3 }
31 paź 10:52
Jerzy:
| | x+2 | |
C) x > 0 i x ≠ 1 i |
| > 0 ⇔ x > 0 i x ≠ 1 i x > − 2 ⇔ x∊(0,1)U(1,+∞) |
| | x | |
31 paź 10:54
Janek191:
D)
logx2 (x + 2) = 1
( x ≠ 0 i x2 ≠ 1 i x + 2 > 0 ) ⇒ ( x ≠ − 1 i x ≠ 0 i x ≠ 1 i x > − 2 )
D = ( − 2, + ∞) \ { −1, 0, 1 }
logx2 (x + 2) = 1 ⇔ (x2)1 = x + 2 ⇔ x2 − x − 2 = 0 ⇔ ( x + 1)*( x − 2) = 0 ⇔ x = − 1
lub x = 2
Odp. x = 2
=========
31 paź 10:58
kajka: Dziękuję bardzo
31 paź 11:01