Rozwiaz uklad rownan, korzystajac z metody operacji elementarnych
Natalia: Witam męczę sie od dwoch dni z jednym przykladem z ukldu rownan macierzy, czy moze mi ktos krok
po kroku to wytlumaczyc, rozwiazujac to?

bardzo prosze o pomoc
2x1+2x2=4 (pierwszy wiersz)
X1−x2+x3=−1 (drugi wiersz)
3x1−x3=0 (trzeci wiersz)
31 paź 00:40
5-latek: Nie zartuj sobie .
2 dni z takim ukladem ?
masz 3 rowmamia i 3 niewiadone (probuj wzory Cramera
jesli chcesz to pokaze CI ukald na 2 dni
31 paź 00:43
5-latek: Naprawde mam taki do rozwiazania
7 rownan i 7 niewiadomych (z ulamkami .
31 paź 00:44
Natalia: Po prostu za kazdym razem wychodzi mi co innego...
31 paź 00:46
5-latek: Natalia
jestes studentka wiec wiesz co to wolfram . Wpisz i sprawdz wyniki
ja swoj musze rozwiazac metoda bezwyznacznikowa Gaussa )w cholere liczenia
31 paź 00:49
5-latek: Nie to ze nie chce pomoc ale jest noc i latwo o pomylke przy liczeniu wyznacznikow stopnia 3
cio
31 paź 00:52
Natalia: Mam wyniki... Chodzi mi o sposob obliczenia
31 paź 00:55
5-latek: Miłych snów dobranoc
31 paź 00:56
Natalia: Moze ktos inny pomoze?
31 paź 00:57
5-latek: Napiszse CI dwa wiersze mojego ukladu
6,4375x1+2,1849x2−3,7474x3+1,8822x4−4,6351=0
2,1356x1+5,2101x2+1,5220x3−1,1234x4−5,2131=0
czyj jest latwiejszy ?
31 paź 01:10
Natalia: Zrozumialam, ze nie chcesz mi pomoc

moze ktos inny sie znajdzie.
31 paź 01:17
Janek191:
2 x1 + 2 x2 = 4 / : 2
x1 − x2 + x3 = − 1
3 x1 − x3 = 0
31 paź 07:28
Janek191:
x
1 + x
2 = 2
x
1 − x
2 + x
3 = − 1
3 x
1 − x
3 = 0
I 1 1 0 I
det I 1 −1 1 I = 1 + 3 + 0 − 0 + 1 − 0 = 5 ≠ 0
I 3 0 −1 I
Oblicz
W
x1
W
x2
W
x3
| | 1 | | 9 | | 3 | |
x1 = |
| x2 = |
| x3 = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
31 paź 07:42
lolo:
Korzystając z metody operacji elementarnych...
31 paź 09:49
||: Natalia nawet nie wie, ze to nie są macierze tylko wyznaczniki
31 paź 09:57
5-latek: A co to jest za metoda operacji elementarnych (bo nie zam takiej
Wiem ze mozna mnozyc , dzielic dodawac i odejmowac do siebie wierszse i kolumny .Przestawiac
wierszse i kolumny
Ale tej metody nie znam .
31 paź 09:57
Natalia: Dzieki wszystkim za pomoc i chamskie odzywki

obliczylam uklad rownan
31 paź 10:06
5-latek: Ale akuratnie w tym poscie nie chamskich odzywek (pokaz w ktorym miejscu?
No to masz duza satysfakcje ze dalas rade sama
31 paź 10:10
||: Nati jest po prostu trochę wkurzona, że nie dostała tego od razu zaraz po północy

PS. działania elementarne to właśnie dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie
31 paź 10:20
5-latek: Kiedys tez wlasnie chcialem pomoc w nocy i sie pomylilem .
Zostalem za to zrugany ( delikatnie powiedziane ,jak moglem sie pomylic , przeciez on musi miec
to na rano itd
Dlatego teraz unikam takich obliczen w nocy
31 paź 10:24
Jack: Krzysiu
witaj, operacje elementarne to jest m.in. wlasnie to co napisales czyli 3 podstawowe operacje
1) zamiana kolumn (wierszy) miejscami
2) mnozenie wiersza(kolumny) przez dowolna ustalona liczbe (≠ 0 bo inaczej to byloby bez sensu)
3) Dodanie do wszystkich elementow wybranego wiersza(kolumny) odpowiednio
elementow innego wiersza(kolumny) pomnozonych przez dowolna ustalona liczbe.
(takie def. podal nam pan doktor profesor

)
31 paź 10:29