help
paula: proszę o pomoc dane są punkty a(1,−4) b(2,−1) c(6,y)
jakei będzie y, gdy należą one do jednej funkcji?
10 sty 15:21
sssss: Najpierw musisz wyznaczyc wzor fukncji do ktorej naleza punkty a i b. Robisz to postawiajac
wspolrzedne do wzoru ogolnego funkcji liniowej:
y=ax+b
czyli po podstawieniu , otrzymujesz uklad rownan:
−4=a+b
−1=2a+b
Rozwiaz ten uklad a, otrzymasz wzor ogolny. Pozniej za x wstaw 6 z pkt c , i otrzymasz y.
10 sty 15:25
Bogdan:
Do jakiej funkcji, bo tego nie podałaś.
10 sty 15:28
Bogdan:
Jeśli do funkcji liniowej, to nie trzeba wyznaczać jej wzoru, wystarczy wyznaczyć współczynnik
kierunkowy:
| | −1 + 4 | | y + 1 | | y + 1 | |
a = |
| = 3 i a = |
| = |
| |
| | 2 − 1 | | 6 − 1 | | 5 | |
10 sty 15:32